over Gitaarschool Nederland (GSNL)

Share Button

Introductie

De gitaar is een instrument met geschiedenis. Door de eeuwen heen speelt zij een belangrijke rol in alle muziekstijlen en culturen tot op de dag van vandaag.

Gitaarschool Nederland brengt dit vakmanschap en alle stijlkennis onder één dak samen. Met onze partners, de aangesloten gitaarscholen, de privé-docenten en onze jaarlijkse eregalerij met 12 Nederlandse gitaarmasters, elk toonaangevend op hun vakgebied, vertegenwoordigen wij gitaarspelend Nederland van amateur tot professional in elke stijl.

Aanleiding

Anno 2014 is er veel veranderd binnen het muziekonderwijs in Nederland. Van oudsher stonden de door de overheid gesubsidieerde muziekscholen nog garant voor goed een instrument leren spelen en talentontwikkeling bij een ervaren vakdocent. Nu is dat niet meer zo. Deze subsidiegelden worden nu voornamelijk ingezet op groepsonderwijs binnen de basisscholen om zoveel mogelijk kinderen kennis te laten maken met het spelen op een muziekinstrument. Op zich een goede zaak, maar veel muziekscholen hebben daarmee hun kwalitatief inhoudelijke bovenlaag verloren, namelijk de verdieping in het instrument .

Het aanwinnen, ontwikkelen, en begeleiden van nieuw gitaartalent in Nederland komt hiermee voornamelijk in handen van de particuliere sector te liggen en wordt verzorgd door zelfstandige gitaarscholen en privé-docenten.

Met het immense aanbod op het internet van gitaarlessen en verwante sites is het voor veel mensen die verder willen komen met de gitaar of een leraar zoeken voor hun kind vaak moeilijk in te schatten of ze nu te maken hebben met goed educatief materiaal van onderlegde ervaren vakdocenten of van welwillende amateurs die het leuk vinden hun hobby uit te dragen. Niets is frustrerender dan na vele uren oefening weer overnieuw te moeten beginnen omdat je iets verkeerd hebt aangeleerd met het besef dat je daar ook nog veel geld voor hebt betaald.

Gitaarschool Nederland is ontstaan vanuit de behoefte daar verandering in aan te brengen. Een platform dat kwalitatief goede informatie verstrekt voor zowel beginners, gevorderden als professionele gitaristen. Dat begint bij onze zoekmachine, de eerste stap naar een goede leraar bij jou in de buurt.

Waar Gitaarschool Nederland voor staat in het kort:

* Landelijk collectief van aangesloten gitaarscholen en -docenten
* Kwalitatief goed gitaaronderwijs en talent ontwikkeling
* Hanteren keurmerk met minimum eisen voor aangesloten gitaarscholen en -docenten.
* Jaarlijkse Gitarist Educatie Markt met talentenjacht, markt, workshops, e.a.
* Een actief platform dat samenwerking en kennisuitwisseling stimuleert.
Uitgangspunt hierbij is de gitaar als veelzijdig instrument dat in bijna alle muziekstijlen vertegenwoordigd is. Elk genre met zijn eigen opvattingen, methodes, repertoire, kennis en vaardigheden.

Wie zijn wij

GSNL is opgericht door Jan Wouter Oostenrijk. Sinds 20 jaar runt hij Gitaarschool Amsterdam en is tevens gitaardocent aan de stedelijke muziekschool Amsterdam (ZO). Als gitarist geniet hij internationale bekendheid met Sharqi Blues en Maghreb Jazz.

Op dit moment bestaat platform GSNL uit zo’n 40 aangesloten gitaarscholen en – docenten verspreid over ongeveer 80 locaties in Nederland,  daarbij ondersteund door het blad Gitarist en 12 gitaarmasters, elk toonaangevende gitaristen binnen hun eigen muziek genre. in oktober 2016 verwacht GSNL haar eerste landelijke gitaardag te organiseren.